Idéburen mikrofond på gång för samhällsentreprenörer

19 februari, 2014

0


Anna Haraldson Jensen är projektledare för den nya mikrofonden i Skåne som ska utredas under 2014

Många samhällsentreprenöriella initiativ har i dag svårt att hitta kapital och än mindre att hitta kapital som förstår deras affärsidé. Ett sätt att komma till rätta med det problemet skulle kunna vara att skapa en idéburen mikrofond, som är insatt i nya sätt att driva samhällsutvecklande initiativ. Anna Haraldson Jensen är projektledare för den nya mikrofonden i Skåne som ska utredas under 2014.

Varför behövs det en skånsk mikrofond?
– Det behövs nya sätt att finansiera en verksamhet som gör att samhällsentreprenörer kan följa sin grundidé och inte tvingas anpassa sig efter projektpengars logik och syften. Affärsbanker och andra investerare är inte intresserade av att finansiera mindre initiativ av två anledningar: Dels kostar administrationen lika mycket för ett lån på 20 000 som för 1 miljon och dels genererar andra verksamheter mer vinst. Därför behövs en ny sorts finansiellt instrument som ägs av aktörer inom idéburen sektor som kan erbjuda stöd för finansiering av samhällsnyttiga bolag och verksamheter i Skåne.

Vad är syftet med fonden?
– Syftet med mikrofonden att främja självbärande samhällsutvecklande verksamheter samt att ge utrymme för större inflytande för idéburen sektor också vad gäller finansiering.

Vem ska få låna pengar av mikrofonden?
– Initiativ som bidrar till ett bättre Skåne, både i städer och på landsbygden. Till exempel bygdebolag där pengarna stannar i bygden, och samhällsentreprenörer med bärkraftiga idéer och planer.

Vem ska äga mikrofonden?
Under 2014 så kommer jag att arbeta med förutsättningarna för  Mikrofonden i Skåne. Allt är inte bestämt än. Men tanken är att samhällsentreprenörer i form av bygdebolag, föreningar och aktörer verksamma inom den idéburna sektorn själva går in med en grundplåt av pengar i fonden (som man gör som medlem i en ekonomisk förening)  för att skapa ett brett ägandeskap. De pengarna kan sedan ha ett mervärde gentemot andra offentliga och privata aktörer som också kan bidra till fonden.

Vad kan fonden betyda för samhällsentreprenörer i Skåne?
– Att komma igång, få fart. De allra flesta initiativ behöver mindre summor pengar i början, för att sedan få loss och kunna aktivera andra pengar, skapa engagemang och växla upp. Vi kan både erbjuda mikrolån och garantier för andra lån, samt stöd för att komma vidare i processen för finansiering genom en fantastisk styrgrupp som har stenkoll.

Hur ska jag göra om jag är intresserad av att få hjälp och stöd av er?
– Maila mig på anna.haraldson@gmail.com eller ta kontakt med Centrum för Publikt Entreprenörskap eller Coompanion Skåne.