Gräsrotsinitiativ

22 mars, 2013

0


När vi tittar oss omkring på området där vi bor så vill vi nog alla känna glädje. Oavsett om man bor i en by på landsbygden, en stadsdel i Malmö eller i ett lagom stort samhälle i Skåne så har föreningslivet, medborgarens aktiva roll och gräsrotsinitiativ en stor betydelse för hur väl lokalområdet mår.

I Sankt Olof har det under många år funnits ett utomhusbad som har öppet juni-augusti. Här träffas människor över generationsgränserna, barnen lär sig simma, tonåringar spenderar sommarlovet här, barnfamiljer njuter av ledighet och plask i barnpoolen och tidigt på morgonen finns det möjlighet till att motionssimma. Förutom motion och ledighet så har badet även skapat sommarjobb i byn då de behövs badvakter, någon som tar inträde och driver kiosken. Driften har tidigare skötts av kommunen men när byborna såg hur badet började förfalla så gick man till handling. Det fina och populära badet ska inte få bli en skamfläck. Istället tog den lokala idrottsföreningen över driften och genom ideella krafter fick badet en rejäl upprustning. Nu finns även en portabel bastu att hyra, under sommaren blir det konserter i anslutning till badet och ett minitriathlon ska genomföras.

I de flesta byar fanns tidigare fryshus där byborna kunde förvara sina matvaror innan varje hushåll fick sin egen frysbox. Detta hade man även i Röstånga men efter att ha stått tomt under många år var huset närmast en skamfläck för byborna. Genom ideella krafter förvandlades fryshuset till en konsthall. Tidigare gick byborna omvägar för att slippa se och visa upp det slitna huset men nu är det istället något man mer än gärna visar upp och är stolt över. Utöver detta har man även fixat en cykelled genom den gränsande nationalparken och genom att byborna fick köpa aktier kunde man köpa stationshuset för att återuppta driften av restaurangverksamhet här. Nils Phillips som är ordförande och en drivande kraft i föreningen Röstånga Tillsammans säger att
– Om alla pratar om hur dåligt saker och ting är i bygden och hur tråkigt det är att inga vill flytta hit, då blir det DEN bilden byn associeras med. Men om man istället lyfter fram allt det positiva och pratar om det, då förmedlar man DEN bilden istället. Röstånga har en nationalpark som granne, skolklasserna är lagom stor och det är överkomliga huspriser. Vem vill inte bo och leva såhär med sin familj?

Det sker något i ett samhälle när ideella krafter går samman? Varför fördubblas antalet besökare när idrottsföreningen sköter driften istället för kommunen? Hur är det möjligt att få ihop närmare 400 aktieägare på 3 månader? Engagemang skapar samhörighet och framförallt smittar det av sig och skapar ett stort mervärde.

Filmen här nedan visar när fryshuset förvandlades till en konsthall

Läs mer om badet
http://www.svenskalag.se/userpage.asp?teamID=7714&UserPageID=15119

Läs mer om Röstånga
http://rostangatillsammans.se/

Har du liknande historier? Stora som små, skriv ner dem och skicka till oss så att fler får veta.
emma.johnsson@publiktentreprenorskap.se