Roskildefestivalen hela året

20 februari, 2013

0De flesta har hört talas om Roskildefestivalen som arrangeras och äger rum varje sommar men det är nog inte lika många som vet att de jobbar hela året med olika samhällsutvecklande projekt.

Esben Danielson är utvecklingschef för Roskildefestivalen och CPE träffade nyligen honom och några av hans medarbetare på deras kontor i Köpenhamn. Förutom planering inför festivalen så jobbar de med att utveckla konceptet och initiativet kring Roskildefestivalen. Det handlar om att motverka likgiltighet och istället uppmuntrar till att varje enskild person ska ta ansvar. Esben menar att Roskildefestivalen inte får bli institutionaliserad utan istället måste drivet och anledningen till varför festivalen startades lyftas fram.

Roskildefestivalen arrangerades för första gången 1971 av två unga killar. Eventet må ha varit dåligt arrangerat med det omfattade stor entusiasm. De anade troligtvis inte att de då hade startat en lång festivaltradition i Roskilde. År 1973 tog ”The Roskilde Foundation” över driften och har sedan dess varit en ideell organisation som jobbar för utveckling och stöd för musik, kultur och humanism.

Alla kan göra något för att skapa förändring och utveckling i samhället, stort som smått. Roskildefestivalen vill inspirera till mer handling, mindre prat och att man ska göra initiativ tillsammans. Det är kul och det skapar förändring. Inte för seriöst och organiserat men inte heller enbart för att det är kul. Det ska finnas en tanke bakom initiativen.

Roskildefestivalen kallar sitt koncept för Orange Movement och fokus är att bidra till att skapa ett kreativt samhälle där medborgaren är i fokus. En sak de gör är 100 in a day vilket helt enkelt handlar om att göra 100 initiativ under en dag. Eventet startade i fjol i Bogota, Colombia och i år arrangeras det den 25 maj i Köpenhamn. De arrangerar även CAMP NERD där barn får vara nyfikna och experimentera med teknik och vetenskap. Det ska vara kul att lära sig saker och förstå att man kan göra skillnad genom små medel. Du kan läsa mer om de olika initiativen här http://orangeinnovation.dk/projekt/100-in-1-day/

Gemensamt för allt detta är en tanke om folkbildning och att uppmuntra gräsrotsinitiativ. Det är viktigt att ständigt hålla ett öppet sinne och det tar lång tid att bygga upp något. Därför måste vi dela med oss av den kunskap och erfarenhet vi alla har. Innovation är inte att sitta och tänka ut den bästa lösningen, istället är det att gå ut och göra och testa.

Roskildefestivalen och Orange Movement är en plattform där initiativ ska växa och få stöd längs vägen. Initiativen har ett syfte och människors engagemang är kärnan i hela utvecklingsprocessen.

http://roskilde-festival.dk/