Kreativa Klasaröd

22 februari, 2013

0Klasaröd, en liten by i Sjöbo kommun där fem företagare gått samman för att locka kunder till sina verksamheter och samtidigt väcka liv i byn. Kan här finnas något värt att besöka och är det verkligen en bra idé att göra en satsning på att locka hit folk? Efter ett besök är svaret självklart:
– JA!! Det finns det verkligen.

Kreativa Klasaröd är en förening som startades under våren 2012 men samarbetet sträcker sig ytterligare två år bakåt. Sömmerskan, snickaren, landskapsarkitekten, matintressenten och keramikerna gick samman för att gemensamt locka kunder till sina respektive verksamheter men även för att väcka nytt liv i byn genom olika kulturinitiativ. Under konstrundan påsken 2010 hade de gemensamma öppettider och visning av sina verksamheter. Genom föreningen Kreativa Klasaröd vill de fortsätta att ha gemensamma öppettider och därmed vara mer attraktiv och skapa större service för kunderna.

Klasaröd växte fram som en stationsort med flertalet butiker. Idag går inga tåg genom byn och rälsen och banvallen är borta sedan länge. Aktiviteten och ruljansen i byn har helt klart minskat. Detta vill Kreativa Klasaröd ändra på. Under hösten 2012 startade de Kreativa Kvällar. Här får folk komma för att pyssla, mötas och skapa tillsammans. Det började med en kväll i månaden men deltagarna tyckte detta var för lite så på eget initiativ utökades det till en gång i veckan. Dessa kreativa kvällar lever nu vidare utan Kreativa Klasaröds hjälp. Genom detta har Kreativa Klasaröd skapat en början till en mötesplats, mer aktivitet i byn och en större samhörighet.

Kreativa Klasaröd vill skapa utbyte. Utbyte mellan sig själva som företagare men även ett utbyte med byborna som ska vara stolta ambassadörer för sin by. Byborna ska känna glädje och intresse i och för sin by. Detta speglar sig i hur andra människor uppfattar byn och därmed även hur väl byns företagare lyckas. Det gäller att använda det som finns i byn och samtidigt öppna upp för nya influenser för att skapa utveckling.

När CPE besökte företagarna var de i full fart med planeringen inför påsk och konstrundan. Titta in på deras hemsidor, bli inspirerad och gör sedan ett besök i Klasaröd.

Kreativa Klasaröd består av

Nixi Orvoën – driver företaget Nixette la Coquette design och textilkonst där hon har syateljé, butik och erbjuder kurser i sömnad http://www.nixettelacoquette.com/

Eva Hasund – landskapsarkitekt som planerar och ritar offentliga miljöer och trädgårdar, driver Smedens Lustgård där antika föremål för hus och trädgård säljs http://www.lustgaarden.com/

Jane Svensson – snickare och driver sin verksamhet i byns gamla snickeri http://www.janessnickarbod.com/

Nette Carlsson – fritidspedagog med intresse för design, sömnad och keramik. Arbetar med stengods och rakukeramik. Ugnar och utställningslokaler finns på systerns snickeri.

Boel Brynell – driver företaget Heingegården Mathantverk med bland annat sylt, saft, inläggningar, skorpor, knäckebröd och catering http://heingegarden.se/

Är du intresserad av att besöka någon av dessa butiker/verksamheter? Är du intresserad av att veta mer om Kreativa Klasaröd?
Kontakta
info@nixettelacoquette.com
smedens.lustgard@lustgaarden.com
jane.svenssonbertilsdotter@sjobo.nu
boel@heingegarden.se