Europeiska temaåret 2013

17 januari, 2013

0


2013 är medborgarens år. Året tillägnas de rättigheter som kommer i och med ett EU-medborgarskap. Under året ska EU uppmuntra till dialog mellan alla nivåer och sektorer i regering, civilsamhälle och företag på events och konferenser runtom i Europa. Dialogen ska handla om rättigheter och hjälpa till att bygga en vision om hur EU ska se ut 2020.

Det handlar om Europa, det handlar om dig. I år är det 20års jubileum av EU:s medborgarskap och 2013 tillägnas dig och dina rättigheter. Läs mer europa.eu

Ett EU-medborgarskap ersätter inte ett nationellt medborgarskap utan istället är det ett komplement. Många känner inte till sina rättigheter och vet inte vad de egentligen betyder. År 2013 ska handla om att förklara dessa rättigheter, se till att människor är medvetna om dem och att det inte ska finnas några hinder för att tillämpa dem.

Under året ska Vice-president Viviane Reding och andra EU kommissionärer tillsammans med nationella och lokala politiker genomföra debatter med medborgare runtomkring i Europa. De ska lyssna på medborgarnas åsikter och svara på deras frågor. Debatten ska beröra alla delar av livet genom hela Europa. Det går att följa debatten här http://ec.europa.eu/european-debate

”We need the direct involvement of citizens in building a stronger and more political Union. That is why 2013 is the European Year of Citizens – a year dedicated to you and your rights as Europeans,” sa Vice-President Viviane Reding, EU’s Justice Commissioner. ”Union citizenship is more than a concept. It is a practical reality that brings tangible benefits to citizens. The European Commission wants to help people understand how they can directly benefit from their rights and listen to their views about where Europe is headed. European citizens’ must be able to voice their concerns and prepare the ground for future European elections. It’s time we all took ownership of our common future.”
Läs mer europa.eu/press-releas