Social Capital World Forum, Göteborg

7 december, 2012

0


Betyder människors engagemang något för samhällsutvecklingen? Absolut! En hållbar lokal eller global utveckling bygger på människors engagemang och tillit, även om det ofta glöms bort i de stora samhällsstrategierna. Helgen 30 nov och 1 dec 2012 pågick den tredje upplagan av Social Capital World Forum, i år på Göteborg Förenings Center i centrala Göteborg, och där var engagemanget och samhällsutveckling i fokus!

Över fyrtio deltagare, aktivister, change-makers och sociala entreprenörer från Österrike, Tyskland, Brasilien, Danmark, Ryssland, Puerto Rico, Indien, Sverige och Norge m fl. samlades för att presentera sina projekt och idéer och dela med sig av arbetet med erfarenheter kring förändringsarbete och socialt kapital.

Nästan alla jobbar med samma förutsättningar och utifrån samma villkor, oavsett varifrån man kommer. Precis som här hemma brottas dessa globala gräsrotsentreprenörer med finansiering, samverkan, delaktighet, tillit och organisering. Ofta löser man dessa på ett annat sätt, olika typer av samarbeten och finansiering än vad vi är vana vid i vardagen på hemmaplan. Olikheten på dessa forum ger därför en väldig kraft och inspiration till att tänka nytt! Centrum för Publikt Entreprenörskap var inbjudna för att berätta om sin verksamhet, men också för att hålla i en workshop kring utveckling av verktyg och metoder för hållbar samhällsutvecklig inom finansiering, delaktighet och sektors-samverkan.

Ulf Kyring från Region Skåne var också på plats för att berätta om regionens arbete i regionala Överrenskommelsen och övrig samverkan med idéburen sektor.

Info, streaming och sammanfattning av konferensen finns på http://scwf12.wordpress.com/ men vi vill redan här presenterar några aktivister och entreprenörer som deltog och som bidrar till att förbättra världen:

Glocal Future Vuollerim http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=_ZY0i3OSjFk

En go film om landsbygdutveckling och samverkan utanför Jokkmokk!

Sealand

http://www.sealandgov.org/ och http://www.asap-island.org/

Miljöaktivister som använder kultur och konst på havet – bygger öar av skräp och skapar debatt genom aktivism.

How to foster Social Capital using glocal- virtual events

Practical experience with the Living Bridges Planet network, Social Foresight Network, http://socialforesight.wordpress.com/category/social-innovation/

I Rio de Janeiro satte Leila País de Miranda under Jellyweek 2012 ihop en Quilt av tygstcken från hela världen!

00003 from Centrum Publikt Entreprenörskap on Vimeo.

00002 from Centrum Publikt Entreprenörskap on Vimeo.