Medborgarjournalistik

19 december, 2012

0


Kurs i Medborgarjournalistik

Glokala folkhögskolan har i samarbete med Skånes Fria Tidningar startat en föreningssida www.glokala.se/foreningssidan som ges ut av Glokala och MIP. Här kan du läsa om det fria föreningslivet i Malmö. Ytterligare ett samarbete är att de har startat en kurs i medborgarjournalistisk som hålls på stadsbiblioteket.

Wikipedia skriver att Medborgarjournalistik, eller gräsrotsjournalistik, är ett samlingsnamn på journalistisk praktik där personer ur allmänheten, i motsats till professionella yrkesjournalister, bidrar till insamling, rapportering, analysering och spridning av nyheter. Wikipedia må vara en akademiskt otillräknelig källa men denna förklaring är trots allt en bra beskrivning av ordet.

Under hösten hade kursens uppstartsträff 65 besökare. Till vårens kurs har man satt en gräns på 40 deltagare. Det pågår även ett arbete kring att kunna erbjuda en distanskurs för att på så sätt göra det möjligt för fler att utbilda sig i medborgarjournalistik.

Medborgarjournalister representerar och tar tillvara på de röster, idéer och vinklar som normalt inte får utrymme i media. Under kursens gång får du lära dig grunderna inom journalistik, hur medierna fungerar idag och hur lagar och bestämmelser ser ut. Samarbetet med Skånes Fria Tidning gör att det finns en chans att det du skriver sprids till en större läskrets. Kursen består av föreläsningar, diskussioner, praktiska övningar och riktar sig i första hand till dig som inte skrivit så mycket tidigare.

För att kunna fånga upp engagemang, skapa ett intresse och genomföra en idé så måste man kunna uttrycka sig, väcka debatt och förmedla information. En kurs i medborgarjournalistik hjälper dig på vägen. För dig som inte kan gå kursen nu eller om den skulle bli full innan du hinner anmäla dig så finns det fortfarande hopp. Ett arbete pågår nämligen kring att göra den tillgänglig på distans. På så sätt kan kursen nå ut till en större publik. Håll utkik.

Kursstarten är kl. 18–19.30 den 29 jan till den 7 maj. Läs mer om kursen http://www.glokala.se/content/index.php?option=com_content&view=article&id=1740:medborgarjournalistik-foer-alla&catid=186:medborgarjournalist&Itemid=441

En av tidigare deltagare kommer skriva om kursen och under januari publiceras artikeln på föreningssidan. Gå in och läs den och andra artiklar på www.glokala.se/foreningssidan