Macken

10 december, 2012

0


Förra veckan besökte Fredrik Bergman från Macken i Växjö Tryckeriet i Malmö. Macken startades som en soptippsverkstad men har utvecklats till att idag omfatta stadsodling, svensk- och samhällskunskapsutbildning för invandrare, företagarutbildning på lätt svenska och lantbrukskola på lätt svenska. Macken driver även två kaféer i Växjö och har ett företagarcenter där människor får hjälp att gå från ekonomiskt bistånd till eget företagande.

Fredrik Bergman jobbade som samhällslärare på en folkhögskola men när eleverna egentligen ville göra något mer praktiskt istället för teoretiskt arrangerade han ett studiebesök på sophanteringen i Växjö. Utifrån det kom idén att ta tillvara på de saker som vi slänger. En ekonomisk förening bildades och en soptippsverksamhet startade. I en gammal BP mack började de reparera cyklar och en textilverkstad inrättades. Den gamla BP macken som de fick jobba i gav namn åt hela verksamheten, Macken. Saker som slängdes fick nytt liv och människor som blivit utbrända och varit långtidsarbetslösa fick sysselsättning.

Några kvinnor som var nyanlända till Sverige kom till textilverkstaden och samtidigt som de sydde fick de undervisning i svenska eftersom det fanns en duktig lärare i gruppen sedan tidigare. På så vis startades en alternativ SFI-undervisning. I och med att vi får nya flyktinggrupper som inte är lika vana att sitta i en skolbänk och lära sig nya saker så måste undervisningen också ändras. Denna typ av SFI undervisning skapar en annan typ av stimulans som behövs för att kunna ta till sig ny kunskap.

Fredrik påpekar att det är eleverna som har stått för utvecklingen. Det har inte funnits någon arbetsplan. Istället handlar det om att tillgodose behov. Det är svårt att få ett jobb men genom Macken skapas en första väg mot ett första jobb. Det kan vara att tömma studentbostäder inför sommaren och snöskottning på vintern.

När eleverna började efterfråga yrkesutbildningar och stöd till att starta företag då skapades detta på Macken. Återigen är det elevernas önskemål som skapar verksamhetens arbetsplan. Macken skapar praktisk erfarenhet genom att eleverna får testa att driva någonting eget. Det är inte alltid att idéerna blir framgångsrika men det uppmuntrar till driftiga individer som vågar testa och det sprider positiv respons och uppmuntran till andra människor. Växjö hade förbud mot matvagnar i citykärnan för att skapa en vacker stad men det hindrade även företagsamhet. Macken har under sina år fått en del kontakter i kommunen och hos myndigheter som är positiva till deras verksamhet och Fredrik menar att det är viktigt att förvalta dessa kontakter. Det behövs myndigheter som är aktiva och hjälper till att se över lagstiftningen för att på så vis få en levande stad som verkar för att tillgodose människors behov. Förbudet mot matvagnar är bortaget och istället finns nu en karta över var vagnarna får stå.

I Mackens företagscenter bedrivs handfast coachning inspirerad av en konkurrenskraftig arbetsmarknad. Fredrik påpekar att det inte handlar om någon ”gullig integration” utan istället handlar det om att kunna sälja och tjäna pengar annars läggs en verksamhet ner. Macken har även varit med och startat upp en frisörsalong i en tidigare kaotisk och rörig tvättstuga och byggt en utomhusrestaurang i en tidigare mörk och läskig park. Återigen handlar det om att omvandla det man har till någonting givande och positivt.

Verkstäderna drivs av äldre personer med lönebidrag som har erfarenhet av något praktiskt yrke. De förmedlar alltså kunskap om något praktiskt yrke samtidigt som de lär ut svenska med hjälp av tips från SFI. För att kunna finansiera sin verksamhet så måste lärarna ha lönesubventioner. Macken arbetar som etableringslots, de har samarbete med kriminalvården, de jobbar med personer som arbetstränar och de jobbar även i olika projektformer. Vi lever på många små bäckar, säger Fredrik. Fredrik fortsätter att förklara att man måste vara smidig och flexibel för att kunna ta tillvara på de chanser som dyker upp och därefter driva igenom dem med hjälp av de kontakter som man längs vägen skaffar sig. Inom Macken arbetar hög och lågutbildade personer, det finns ateister och religiösa och det finns både kapitalister och vänstermänniskor. Alla behövs för att skapa kontakter, nå mål och därmed kunna skapa något genom olika vägar.

Det går att genomföra saker. Det gäller att våga. Även om det skiter sig så har man blivit kvitt drömmen i alla fall. Fredrik menar att oavsett om en idé blir succé eller inte så är det fler glada än ledsna miner på Macken. Människor är på väg någonstans, de har tagit sig ur soffan. Det sker kreativitet på två plan. Först är det en idé som någon kommer med och därefter ska idén på något sätt drivas igenom och förverkligas.

Macken har även involverat ett mentorskap där personer som har jobbat inom ett yrke kan agera mentor till nya adepter. Mentorerna kan vara såväl pensionärer som personer med nedsatt arbetsförmåga och de har rekryterats till Macken dels genom att man varit ute och presenterat Macken i olika sammanhang men även genom mun till mun och ryktesspridning. För mentorerna så blir det en social aktivitet, de får känna sig behövda, får en stimulans och deras kunskap förmedlas vidare.

Macken består av Kooperativet Macken och Föreningen Mackens vänner.

Vill du veta mer om Macken? Gå in på deras hemsida www.macken.coop eller skicka ett mail till info@macken.coop