”Det är fantastiskt att se hur mycket som förenar oss”

15 februari, 2012

0


Det andra utbildningstillfället för vårt ledarskapsprogram Empowering European Citizens tillsammans med British Council är över. Sjuttio deltagare från åtta länder jobbade hårt under fyra dagar och diskuterade hur vi kan utveckla Europa tillsammans. Svenska Rebecca Sundberg var en av dem och detta är hennes upplevelse:

Nu är fyra fullspäckade utbildningsdagar i Malmö över. Vi har spenderat den största delen av tiden i GlokalaFolkhögskolans lokal Tryckeriet – en inspirerande plats med mycket engagemang i väggarna.

Denna andra modul har främst handlat om sociala dialoger, projektplanering och beslutsfattandeprocesser. Ledarna har varit otroligt

inspirerande och med stor erfarenhet guidat oss genom de berörda ämnena. Lärandeprocessen har hela tiden varit genom varierande övningar, lekar och reflektioner – som vi sedan kan använda antingen för att utveckla våra idéer för att starta projekt i våra närområden, eller att utveckla redan befintliga verksamheter.

Dagarna i Malmö har varit väldigt givande, på en rad olika sätt. Något jag tar med mig är att vi under en av dagarna fick möjlighet att gå på studiebesök. I och med detta fick man en tydlig koppling till verkligheten och att se lokala projekt i Malmö med omnejd var roligt. Studiebesöken utmanade mig i att gå från tanke till handling.

För mig har det absolut mest värdefulla från dessa dagar, och hela projektet, förmånen att få knyta så många nya kontakter, både lokalt och internationellt. Att träffa så spännande och intressanta människor och att få dela tankar och erfarenheter är otroligt värdefullt. Det är fantastiskt att se hur mycket gemensamt som förenar oss trots att vi kommer från olika länder och olika bakgrunder, den gemensamma viljan att hjälpa med människor sträcker sig långt utöver landsgränser. Det är framförallt alla möten med så starka personer som verkligen brinner för socialt engagemang och drömmen, önskan och visionen att på lång sikt skapa en positiv förändring på lokal nivå. Det är otroligt inspirerande.

Nu återstår det för oss att använda oss av alla nya kunskaper och nätverk och sprida detta vidare till vårt lokala samhälle och jag ser fram emot att höra om hur detta går för mina nyfunna vänner i Ungern, Rumänien och Finland och fortsätta utbytet av tankar och erfarenheter.

Rebecca Sundberg