Nytt industriprogram hjälper företag till rätt kompetens

22 november, 2010

0


Rasmus Lundh Tebäck går första terminen på det nya industriprogrammet och vill bli dyksvetsare när han är färdigutbildad.

En ny utbildning som gynnar både elever och lokala industriföretag invigdes officiellt i måndags. Det nya industriprogrammet kom till genom ett samarbete mellan Malmö företagsgrupper, utbildningsförvaltningen och Centrum för Publikt Entreprenörskap och den praktiska utbildningen görs ute på lokala industriföretag. Eleverna i sin tur får en förtur på arbetsmarknaden när de är färdigutbildade genom att de besitter exakt rätt kompetens.

Rasmus Lundh Tebäck är 16 år gammal och går första terminen på det nystartade industriprogrammet.

Varför valde du industriprogrammet?

– Jag praoade som svetsare på Pilum på högstadiet och jag tyckte att det var kul. Jag ville vara lärling så därför valde jag denna utbildningen.

Vad vill du jobba med när du är färdigutbildad?

– Man kan välja många olika inriktningar, men jag funderar på att bli dyksvetsare, då får man åka utomlands. Jag har alltid gillat att dyka. Och så finns det mycket pengar i oljebranchen i USA till exempel, men det är farliga jobb.

Hur ska företagen göra för att locka fler elever till att utbilda sig inom industrin?

– De flesta som går här gör det för att de har dåliga betyg, inte för att dom är intresserade och det är synd. Min syokonsulent hjälpte mig att fixa en extra prao-period så att jag kunde prova på att arbeta både som snickare, elektriker och svetsare – och då hittade jag rätt.