Hon lobbar för nattöppen barnomsorg

25 oktober, 2010

0


Fiona Winders har besök av vännen Louise Watson från England och frukosten får denna dag dra ut på tiden efter en sen kväll. Foto: Gabriel Flores Jair

Fiona Winders började arbeta ideellt redan i 15-års åldern hemma i England. Då som nu var det orättvisor och att små människor inte fick komma till tals som upprörde henne.
– Att vissa har så lite och andra så mycket, det gäller utbildning och möjligheter att ta sig fram i livet, det engagerar mig.

Sedan starten som frivillig på ett boende för funktionshindrade har hon bland annat arbetat politiskt i England, för ensamstående föräldrar och med hembesöksverksamhet hos äldre människor i Malmö. Fiona Winders brinner också för att lotsa andra människor in i frivilligt arbete.

– Det handlar om att befria människors vilja att ge något till någon annan, säger hon. För vi lär oss av att ge till andra, och det finns även forskning som visar att människor mår bra av det, fortsätter hon.

Vi är hemma hos Fiona Winders, projektledare för Makalösa föräldrar i Malmö. Nätverket för ensamstående föräldrar finns över hela Sverige. I Malmö har de till exempel länge lobbat för att starta en nattöppen förskola i stan. Arbetet har gett resultat, och snart ska politikerna ta beslut i frågan.

– Det är roligt att se resultatet av arbetet, jag har själv haft problem för att det inte funnits nattöppet dagis, jag har fått tacka nej till jobb, säger hon.

Dagen efter intervjun ska Fiona Winders börja arbeta med ett av Malmö stads områdesprogram i Lindängen, där hon ska jobba med föreningar och medborgare. Frivilligarbetet har för henne nu blivit betalt arbete och försörjning, samtidigt är det ett sätt att leva. Innan hon började jobba för Makalösa föräldrar arbetade hon ideellt för Internationella kvinnoföreningen i Malmö, och nyligen gick hon med i nätverket Seniorvänner som gör hembesök hos äldre människor. Hur hinner hon med?

– Jag är inte så ordningsam, jag städar inte särskilt mycket, och jag springer överallt jag ska och kommer fem minuter för sent, blir svaret.

Kylskåpet är fullt med lappar, scheman, recept och flyers med inbjudningar till olika evenemang. En hint om hur Fiona Winders vardag ser ut. Visst är det mycket att göra, men att arbeta frivilligt ger också mycket tillbaka, understryker hon gång på gång.

– I stället för att sitta hemma och deppa så kommer man ut i samhället, och man ser resultat av det man gör.

I Liverpool arbetade hon länge med en förening som gav gratis rättshjälp. Verksamheten byggde i stort på ideella insatser och engagerade 20 000 frivilliga. I tio år var hon politisk assistent åt två ledamöter i Labourpartiets vänsterfalang. Men tröttnade.

– Det var ett fult spel, jag ville tillbaka till gräsrötterna.

För sex år sedan flyttade Fiona Winders till Sverige. Hon hade fått nog av samhällsklimatet i England som det utvecklats under Tony Blairs regim och efter Irak-kriget. Det var så mycket fokus på medborgarnas skyldigheter, man skulle vara rädd för sin granne, beskriver hon.

– Jag ville smaka på ett annat samhälle, och jag kände mig mycket mer hemma i den svenska samhällsdebatten.

Så efter att hon varit tjänstledig från sitt arbete i Liverpool och bott i Sverige i ett år bestämde hon och dottern sig för att våga klivet – hon sa upp sig och blev bofast i Sverige på allvar. För Fiona Winders som i de ideella sammanhangen arbetar mycket med att bygga upp nätverk blev det nu extra tydligt hur viktigt det är att ha nätverk runtomkring sig. Som ensamstående mamma var det tufft att hamna i ett helt nytt sammanhang. Samtidigt är hon glad att hon klippte av och vågade flytta.

Just nu lägger hon några timmar i veckan på sitt frivilliga engagemang med den nystartade seniorhjälpen. Tröttnar gör hon inte.

– Det finns alltid något som intresserar mig och som gör mig upprörd, nu senast att det inte fanns någon barnomsorg nattetid i Malmö, som ändå är Sveriges tredje största stad.

Frivilligarbete är också ett sätt att vidga sin horisont, som när hon för två år sedan ställde upp som tolk under European social forum i Malmö.

– Det var väldigt spännande att få möta så många människor, annars kan man lätt bli instängd på sitt jobb, säger hon.

Erika Oldberg
erika.oldberg@malmofria.nu

Namn: Fiona Winders

Ålder: 49 år

Familj: En dotter som fyller 14 år, en särbo och hans två söner.

Bakgrund: Började som 15-årig som frivillig på ett boende för funktionshindrade. Politisk assistent i Labours vänsterfalang, arbetat med gratis rättshjälp, i Internationella kvinnoföreningen i Malmö, Seniorvänner, tolkat på European social forum i Malmö, Makalösa föräldrar och nu Malmö stads områdesprogram i Lindängen.