Nils Phillips – ny projektledare för CPE

29 juni, 2010Den första augusti börjar Nils Phillips som ny projektledare för Centrum för Publikt Entreprenörskap. Han beskriver sig själv som en realistisk visionär med den rätta magkänslan och blick för landsbygdsperspektiven. Dessutom är han bra på att plocka skräp.
Vem är Nils Phillips?

– Jag är en 38 årig småbarnsfar som bor i Röstånga på landet som gillar att hitta på och genomföra saker tillsammans med andra. Gärna inom föreningslivet.

Bakgrund?

– Jag har jobbat som projektledare i snart 10 år i olika projekt. Ofta föreningsdrivna projekt med EU-finansiering för bland annat Folkuniversitetet, Folkbildningsföreningen, Röstånga Tillsammans och Nätverket Social Ekonomi Skåne. Jag är utbildad inom Organisation och kompetensutveckling på Malmö Högskola med fokus på drivkrafter inom ideella föreningar. Dessutom har jag pluggat religion i Lund – jag skulle bli religionslärare en gång i tiden, men sen åkte jag till Mexiko i stället och kom på andra tankar.

Vad driver dig?

– Jag hamnar många gånger i olika situationer för att jag inte kan låta bli, för att jag tycker att det är så roligt att engagera mig. Jag är ingen tävlingsmänniska på fotbollsplanen, men när det gäller att få ihop grejer går jag i gång. Jag kan inte låta bli att göra saker och hittar man rätt personer att göra det tillsammans med så blir det ofta väldigt bra också! Det kan vara allt ifrån att ge ut en musiktidning till att starta en kulturförening på landet eller få in pengar till föräldrakooperativet.

Vad är du bra på?

– Jag har en bra magkänsla. Jag gör misstag, det gör ju alla, men ofta har jag en bra magkänsla för vad som funkar och inte funkar. Man kan säga att jag är en realistisk visionär. Vissa projekt kan se helt tokiga ut men man kan ändå ha en bra magkänsla för att det kommer att funka.

Varför tycker du att det är viktigt med publikt entreprenörskap?

– Jag tycker att det är viktigt därför att det sätter fokus på det gemensamma, det medborgliga. När jag är ute och går på landet och hittar skräp, då plockar jag upp det och slänger i närmaste soptunna eller hemma. Är det min uppgift? Jag tycker det, men alla håller inte med mig. Om inte jag plockar upp det så ser det skräpigt ut där vi bor och då kan man ju leva i skräpet eller så kan man hjälpa till och göra det fint. För ligger det skräp någonstans så kommer någon annan och lägger mer skräp och till slut har man en skräphög. Nu snackar jag om chipspåsar, men det kan handla om människor, om allting. Och här tycker jag att publikt entreprenörskap är spännande för vad fokuserar på vad det är som driver människorna som plockar upp skräp? Och kanske till och med att kunna hitta former för att använda det engagemanget på något bra sätt. Det är inte självklart att ta det gemensamma ansvaret – men jag tror att det kommer att bli mer självklart framöver. Att göra saker för sin egen skull och för andras, av fri vilja.

Hur kommer det att märkas på Centrum för Publikt Entreprenörskap att du har börjat jobba här?

– Rent konkret så tror jag att jag kommer att bidra med ett regionalt perspektiv eftersom jag bor på landet och jobbar med frågor utanför storstäderna i Skåne. Dessutom snubblar jag ofta in i en massa konstiga nätverk så jag känner en stor brokig skara människor. Jag känner mig hemma i många olika världar och det tror jag är en tillgång.