Den gode kapitalisten

10 juni, 2010

0


Per-Eric Ullberg Ornell välkomnar Kevin Jones i Sverige. 
Foto: Biosfärkontoret i Mariestad

– Meaning and money can come together.  Man kan vara motiverad av att göra gott i världen och ändå vara lika effektiv som marknaden.

Kevin Jones är en av grundarna till Good Capital, en riskkapital fond som investerar i företag som gör, som han själv uttrycker det ”gott”. Den 4 juni var han den första föreläsaren i en seminarieserie om finansiering av sociala innovationer som arrangeras under 2010-2011. Det ovanliga med Good Capital är att investerarna har dubbla syften – både att tjäna pengar och att ha en positiv påverkan på samhället. Det fina enligt Kevin Jones är att alla är vinnare.

– Vi tjänar mer pengar just för att vi gör gott. Folk litar på oss och det gör att de antingen investerar eller donerar i våra verksamheter. Att ha en samhälleligt syfte innebär bättre affärer.

Hittills har Good Capital bland annat investerat i företagen Better World Books, Adina och Alter Eco som alla är vinstdrivande företag med sociala syften.

I traditionellt marknadstänkande lägger man sina pengar i två olika fickor. I den ena fickan har man pengar som investeras enbart för att få en hög avkastning. Sedan tar man lite av överskottet och lägger i den andra fickan som man skänker till välgörande ändamål. Det blandade konceptet är nytt och i världen av banker och investerare har det varit svårt att förstå. Vissa har till och med sagt att de hellre skänker pengarna än investerar dem. Men det börjar vända.

– Vi jobbar för att öka flödet av pengar mot det goda och jag tror att marknaden är det bästa sättet att fördela resurser, säger Kevin Jones.

Skulle den här sortens finansiering av sociala innovationer kunna överföras till svenska förhållanden? Absolut tror Kevin Jones.

– Sverige har ett starkt socialt skyddsnät och satsar mycket pengar på att uppnå millenniemålen och bekämpa fattigdomen. Kulturellt passar sociala investeringar kanske till och med bättre i Skandinavien än i USA.

Good Capital har redan inlett samtal med danska MYC4 som är en online plattform som möjliggör mikrolån så små som 5 Euro från individer över hela världen till afrikanska företagare.

– Vi vill göra det möjligt att dricka sitt Fair Trade kaffe, läsa på kaffemuggen om hur kaffet är producerat och sedan genom att gå in på en hemsida låna ut pengar till det kooperativet som producerar kaffet. På det viset är du inte bara en konsument, du är också en del av produktionen och får ett starkare band till det du konsumerar.

Seminarieserien om finansiering av sociala innovationer arrangeras av Centrum för Publikt Entreprenörskap, Malmö Högskola, Region Skåne, Coompanion, Øresund Entrepreneurship, Nätverket Social Ekonomi Skåne och Socialt Kapital Forum – Västra Götalandsregionen.

Nedan kan du se hela föreläsningen samt en kort intervju med Kevin Jones.

Här kan du också ladda ner en pdf-fil med mer utförlig dokumentation av seminariet.

Föreläsning

Frågestund

Kort intervju