Malmö har blivit friare

15 februari, 2010

0


Petra Olsson och Erika Oldberg är redaktörer för Malmö Fria Tidning.

Det har hänt något nytt i Malmös medialandskap. Malmö Fria Tidning har startat, en ny ickevinstdrivande nyhetstidning som fokuserar på sociala rättvisefrågor. Tidningen satsar på att andra röster förutom journalister ska göra sig hörda. Bland annat genom medborgarjournalistik, men också genom nära kontakt med Malmös föreningsliv.

Fria Tidningar har funnits länge, både i Stockholm, Göteborg och Uppsala. Men initiativet att starta i Malmö kommer från Glokala Folkhögskolan som i samarbete med Centrum för Publikt Entreprenörskap har drivit frågan. Där föddes också idén om att Malmö Fria skulle kunna vara ett forum för Malmös starka föreningsliv. I varje nummer finns en sida med röster från föreningslivet där föreningar kan berätta om sin verksamhet.

– I glokala folkhögskolans vision ligger i att vi ska vara medskapade till att fler röster kommer fram och får höras. Föreningslivet har så många bra tankar och verksamheter som traditionella medier inte förmår att förmedla säger Håkan Larsson, rektor för Glokala Folkhögskolan.

Fria tidningen har vissa fokusområden som är tidningens hjärtefrågor:  fördelningsfrågor,  rättvisefrågor, hbt, djurrätt  och jämställdhet. Nyhetsredaktören Erika Oldberg ser det som en av tidningens styrkor att man inte som på en vanliga dagstidning kommer att rapportera om allt. De kommer till exempel inte göra intervjuer med luciakandidaterna, om de inte hittar någon helt ny vinkel. I stället har man möjlighet att gå in på djupet på vissa ämnen och ställa frågor som traditionella dagstidningar oftast inte gör.

Som när man sköt ihjäl hela vargflocken i Skånes djurpark.

– Medan andra medier hade gedigna genomgångar av själva händelsen gick vi lite djupare in i frågan och problematiserade om man överhuvudtaget ska ha vargar i fångenskap förklarar kulturredaktör Petra Olsson.

Tidningen har även en del som heter Landet Runt som består av krönikor, artiklar och essäer som är skrivna av läsarna själva. Något som enligt Erika och Petra tillför nya vinklar och idéer.

–  Just nu har vi en text om vad som händer när det sociala skyddsnätet inte funkar som det ska. Och killen som skriver gör det utifrån en personlig synvinkel. Det är en historia som hade blivit helt annorlunda om en journalist hade skrivit den, säger Erika Oldberg.

Målet är att tidningen ska ha 2000 prenumeranter så snart som möjligt. Och det är inte långt kvar, redan efter bara drygt en månad närmar man sig den magiska gränsen. Eftersom tidningen är annonsfri finansieras den helt med hjälp av prenumeranter och presstöd. Men det man förlorar i resurser vinner man i frihet menar rektor Håkan Larsson.

– Frihet är att förverkliga sina drömma i sin helhet. Valfrihet handlar alltid om att välja det ena eller det andra, i ett av någon annan uttänkt sortiment.

Läs mer om Malmö Fria Tidning